Mononucleoza, supranumita si „boala sarutului' este o afectiune virala care se manifesta prin simptome asemanatoare gripei, oboseala si inflamarea ganglionilor limfatici.
Numele de „boala sarutului' este dat de faptul ca aceasta afectiune se transmite prin intermediul salivei, insa trebuie subliniat faptul ca nu se transmite doar prin sarut.
Semne si simptome
Simptomele mononucleozei, precum durere in gat, inflamarea ganglionilor limfatici sau oboseala si slabiciune, pot fi cu usurinta confundate cu simptomele pentru gripa.
Alte simptome care pot sa apara in cazul bolnavilor de mononucleoza sunt:
- dureri de cap
- dureri musculare
- inflamarea limbii
- eruptie cutanata (pe piele)
- dureri abdomninale
Copiii cu mononucleoza prezinta diverse combinatii din aceste simptome, care in general, dispar dupa 2-4 saptamani. In cazul adolescentilor bolnavi de mononucleoza, oboseala si slabiciunea pot sa dureze si cateva luni.
Cauze
In general, responsabil pentru boala sarutului este virusul Epstein-Barr. Majoritatea adultilor au fost expusi acestui virus inainte de implinirea varstei de 35 de ani, insa o data ce organismul a fost expus la virus, acesta capata imunitate.
Cum se imbolnavesc copiii de mononucleoza
Mononucleoza este o afectiune contagioasa. Chiar daca poarta denumirea de „boala sarutului', mononucleoza poate fi transmisa nu doar prin sarut ci si daca sunt folosite la comun aceleasi paie, periute de dinti, mancare din aceeasi farfurie, aceleasi tacamuri sau pahare cu cineva infectat cu virusul Epstein-Barr.
In prima faza, majoritatea persoanelor infectate cu virusul Epstein-Barr nu prezinta simptome, astfel ca virusul se raspandeste foarte usor. De aceea, este foarte important ca cei mici sa fie invatati sa nu foloseasca nimic in comun cu alti copii,(precum pahare, paie, sticle, tacamuri, strugurel de buze, etc) si sa se spele foarte bine pe maini inainte de a manca ceva.
Tratament
In general, scopul tratamentului pentru boala sarutului are ca scop ameliorarea simptomelor, pana la disparitia infectiei. De exemplu, medicul pediatru poate recomanda administrarea antitermicelor pentru scaderea febrei si ameliorarea durerilor, medicamente pentru durerile in gat si multa odihna.
Copiii cu mononucleoza trebuie sa ramana la domiciliu pana la disparitia simptomelor.
Exista cazuri in care virusul ataca splina, cauzand marirea in volum, existand astfel pericolul unei rupturi de splina ce poate cauza hemoragie interna. De aceea, este foarte important, ca inca de la primele simptome sa mergeti la medicul pediatru pentru evaluarea simtomelor, analize corespunzatoare (exista un test de sange special pentru depistarea prezentei virusului Epstein-Barr) si stabilirea unui diagnostic si a unui plan de tratament adecvat.
Text: Simona David