Atentie la igiena

Obsedata de microbi sau adepta teoriei murdarirea e ok?’ Iata cateva reguli care te ajuta sa stai mai departe de doctori.

Paradoxul face ca tocmai parintii pe care i-ai caracteriza ca foarte preocupati de igiena fac greseli pe care cei care nu-si tin copilul sub globul de sticla le comit mai rar.

Iata, asadar, cateva sfaturi de bun-simt, care va ajuta sa bifati mai putine zile de boala n calendar, dar in acelasi timp sa ramaneti voi, ca parinti, undeva la mijloc, intre conceptiile extreme despre igiena.
Sa incepem cu spa­latul. Se impune – nu este optional, adi­ca – in urma­toa­rele situatii:

  • inaintea oricarei mese sau gustari – si tu, si copilul. De­­geaba il speli pe el, daca tu tocmai ai aruncat gunoiul si-i dai gustarea;
  • inaintea si dupa prepararea sau manevrarea man­carii;
  • inainte de a intra in contact cu copilul;
  • dupa ce veniti de afara;
  • dupa ce va jucati cu animalul familiei (ar fi de prefe­rat sa nu existe, daca tocmai ati nascut) sau ii dati hrana sau ii curatati cusca/mizeria etc.

Nu intelegeti gresit – cele antibacteriene au rostul lor, dar nu vreti sa ucideti 99% dintre germeni la fiecare 5 secunde. Un sapun pentru copii, din ingrediente naturale si care sa-i respecte pH-ul pielii (lucru extrem de important cand il speli de 100 de ori pe zi pe maini), este suficient.

Un spalat eficient, care indeparteaza microbii se realizeaza in aproximativ 15 secunde, timp in care manutele trebuie frecate bine (nu tare).

Ca reper de timp, cam atat dureaza pana canti un refren dintr-un cantecel pentru copii.
Cunosc parinti ca­re isi dau copiii si pe corp cu ge­luri antibacteriene.

Efectul (credeti-ma si verificati cu pediatrul) nu este cel scontat. Echilibrul pielii lui delicate este compromis si numai bine se pre­gateste terenul pentru microbii care vor ataca tesutul, provo­cand rani si suprainfectare. De aceea, exista game speciale destinate copiiilor mici – asa ca, nu ezitati, folositi-le cu incredere.

Alegeti cu grija produsele de ingrijire. Ele reprezinta un prim pas catre o igiena corespunzatoare.

Alegeti produse cu ingrediente naturale si, pe cat posibil, lipsite de conservanti si alte chimicale.
Reclamele la produsele pentru toata familia care sustin ca e ok ca bebelusii sa folo­seasca produsele voastre trebuie luate in seama de- abia cand copiii sunt mari. Tu poti imprumuta cateva dintre produsele copilului…

Asa da, asa nu
Lasa-i sa se uite, dar nu sa atinga – aici vorbim cu dublu sens. |n primul rand, rudele, prietenii, cunoscutii veniti in vizita sa nu sufoce’ bebelusul cu atentii, tinut in brate si pupa­turi.

Pe de alta parte, bebe­lusii si copiii sa nu atinga – obiec­tele altor copii, gazele sau gunoa­iele care ii fascineaza si asupra carora se apleaca atunci cand tu ii tii in ham, in momentul in care vor sa descopere lumea si fac primii pasi.

Sterge-l corect – la fundulet, adica! Din fata inspre spate, niciodata invers! – petnru a evita infectiile de tract urinar si nu numai.

Sterilizeaza biberoanele si suzetele
pe toata durata folosirii lor, adica nu doar in primele luni de viata. Stim cu totii povestea cu mama care la primul copil sterilizeaza tot, la al doilea sterge suzeta care a cazut si o da inapoi copilului, iar la al trei­lea i-o da direct de pe jos, dar nu te-am sfatui sa faci asa.

Nu hrani copilul direct din borcanas – serveste-i masa intr-un castronas. Altfel, microbii pe care ii introduci in borcanas de fiecare data cand reumpli lingurita se inmultesc pana la masa urmatoare.

Fara rusine
Sa nu va fie rusine sa le atrageti atentia tuturor celor care intra in contact cu copilul, ca sa respecte regulile de igiena.
Orice pediatru care se respecta se va spala pe maini dupa fiecare consultatie si inainte de fiecare consultatie.

Daca luati in calcul faptul ca, la medic, cei mai multi copii ajung cand sunt bolnavi, veti intelege de ce cabinetele medica­le si spitalele sunt principala sursa de microbi care vor genera boli.

Pe cat posibil, daca aveti un bebelus, incercati sa chemati pediatrul acasa sau macar vorbiti sa va programati – daca nu aveti o urgenta – atunci cand sunt perioade mai linistite la policlinica.

Foto: Dreamstime.

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole