Frecventa cazurilor de dermatita atopica in randul copiilor s-a triplat in ultimele doua decenii. Unul din zece copii sufera in prezent de aceasta boala, ceea ce face ca ea sa fie una dintre cele mai raspandite afectiuni cutanate.
Boala ii afecteaza pe cei cu predispozitie genetica spre alergii si se poate declansa dupa cea de-a treia luna de viata.
Bubitele pruriginoase (care dau senzatia de mancarime) apar, de obicei, pe obraji, dar se pot intinde pe tot corpul, ocolind de obicei zona scutecului, unde pielea este mai bine hidratata.
Eczema este agravata de uscaciunea pielii, de intoleranta sau alergia la anumite produse alimentare, substante chimice, fibre sintetice, praf si blana de animale.
Cand copiii incep sa mearga de-a busilea si sa se tarasca pe covoare, eczema se intinde si in zona genunchilor, in urma contactului cu lana.
In aproape jumatate din cazuri, eczmele mai putin severe pot disparea de la sine dupa ce copilul implineste un an si jumatate.
Sunt cazuri cand prima manifestare a afectiunii apare dupa varsta de un an, fara ca anterior copilul sa fi avut vreo problema. La copiii intre un an si sapte, bubitele pot aparea la incheietura mainilor, a coatelor si a genunchilor.
Cum se poate preveni
Dat fiind ca afectiunea apare la cei care au o predispozitie spre alergii, nu se pot face foarte multe pentru a preveni aparitia dermatitei atopice. Cateva masuri pot fi luate totusi, si ele tin de evitarea tuturor factorilor potential declansatori.
Se recomanda, de exemplu, evitarea textilelor iritante in contact direct cu pielea. Este de preferat sa imbracati copilul in haine cu croiala mai ampla, nu foarte lipite de corp si, neaparat, din fibre naturale – bumbac, in special. In camera copilului trebuie mentinuta o temperatura medie – intre 17 si 22ºC –, pentru ca in multe cazuri, transpiratia poate declansa eruptiile.
In cazul in care eczema deja a aparut, efortul fizic excesiv este de evitat (daca nu se poate evita, copilul trebuie spalat imediat, pentru a preveni o agravare a eczemei). Expunerea la ultraviolete poate avea efect favorabil in unele cazuri, dar s-a dovedit a fi un factor agravant in alte cazuri.
Se recomanda folosirea de produse dermatocosmetice, testate dermatologic, fara parfum, detergenti sau conservanti, care in perioadele cu temperaturi scazute sau de uscaciune excesiva se vor aplica de mai multe ori pe zi.
Se vor folosi doar sapunuri cu pH apropiat de cel al pielii si se vor evita orice solutii alcoolice, care accentueaza uscaciunea pielii.
Diversificare cat mai tarzie
Alaptatul prelungit – cel putin sase luni – poate avea un efect de prevenire a dermatitei atopice. Nu neaparat datorita proprietatilor laptelui matern, ci pentru ca asa se intarzie diversificarea si, implicit, introducerea alimentelor cu risc de a declansa reactii alergice, in particular oua, arahide, peste, fructe exotice.
Regimul alimentar al copiilor care sufera de dermatita atopica este oarecum liber, cu exceptia alimentelor evidentiate prin teste specifice ca fiind alergene pentru copilul respectiv.
Cand lucrurile se pot complica
La orice semn de infectie pe piele – aparitia de zone mai rosii, care zemuiesc, bubite mai multe, grupate, si care il determina pe copil sa se scarpine, prezentati-va la medic.
Dermatologul va recomada, la nevoie, antiobiotice si aplicarea locala de unguente sau de creme grase cu dermato-corticoizi. Preparatele cortizonice vor fi aplicate pe perioade scurte si numai la indicatia medicului.
De specialiate
Multi dintre medici considera ca dermatita atopica este cauzata de anomalii ale sistemului imun. Practica demonstreaza ca, daca intr-o familie cu mai multi copii unul sufera de dermatita atopica, cel mai probabil si fratii sau surorile lui au aceeasi hipersensibilitate.
Noi studii indica mediul montan ca fiind cel mai favorabil pentru copiii care sufera de dermatita atopica. Odata cu varsta, simptomele se amelioreaza.
Consultant: Oana Jinga, medic dermatolog, Polimed Apaca
Foto: Dreamstime.