Astmul bronsic la copii

Desi aceasta afectiune e tot mai raspandita si dureaza toata viata, poate fi tinuta sub control printr-un tratament corect.

Ce este astmul bronsic
Astmul bronsic e o boala cronica inflamatorie a arborelui bronsic. Ea dureaza toata viata, evolutia sa fiind marcata de repetate agravari, sub forma crizelor tipice de astm.

Acestea se manifesta prin accese de sufocare, insotite de greutate in expiratie, care devine prelungita si suieratoare.

Care sunt cauzele

  • Exista un factor individual, genetic determinat.
  • O serie de factori de mediu, intre care expunerea la alergene (praf de casa, polenuri, mucegaiuri atmosferice)
  • Tabagismul (activ sau pasiv)
  • Poluarea atmosferica
  • Infectiile virotice respiratorii etc.

Raspandirea afectiunii
In Romania, se pare ca astmul bronsic afecteaza in prezent intre 7% si 8% din intreaga populatie. Majoritatea cazurilor de astm debuteaza in copilarie.

La fiecare zece ani, frecventa afectiunii creste in lume cu aproximativ 60%, din cauza unor fenomene precum urbanizarea, industrializarea, poluarea atmosferica.

Care sunt simptomele
Astmul bronsic e sugerat de crizele repetate de dispnee expiratorie (greutate in respiratie, sufocare).

In prezenta acestora, riscul de astm bronsic este cu atat mai mare, cu cat se asociaza o serie de factori precum: manifestarile nocturne, tusea persistenta, exacerbarile sezoniere, crizele produse de efort, asocierea altor manifestari alergice.

Confirmarea diagnosticului de astm bronsic implica, de obicei, internarea in spital, investigatii uzuale si explorari laborioase (explorarea functionala respiratorie, testarile cutanate alergologice).

Tratament
In astmul bronsic, tratamentul are doua componente esentiale: tratamentul de criza si tratamentul de fond. Tratamentul de criza utilizeaza bronhodilatatoare.

Pe termen lung, tratamentul de fond antiinflamator e mult mai important, permitand controlul terapeutic al bolii si prevenirea crizelor ulterioare.

Printr-un tratament adecvat, boala poate fi controlata astfel incat, desi bolnavul ramane un astmatic, nu va mai prezenta manifestari de boala, putand sa duca o viata normala.

Este suficient a mentiona cazul unor astmatici deveniti mari campioni sportivi, alpinisti celebri etc. In absenta unui tratament corect, boala va evolua, iar procesul inflamator bronsic va progresa pana cand boala devine netratabila. Pentru tratamentul de fond antiinflamator exista numeroase variante de tratament medicamentos.

Cea mai folosita este gama corticosteroizilor inhalatori, introdusi in terapeutica cu aproximativ trei decenii in urma. Pentru unele dintre aceste preparate, exista riscul ca, administrate copiilor, sa franeze cresterea acestora in inaltime daca se depasesc anumite doze.

In astfel de cazuri, fie se trece la un antiinflamator oral, fie se reduc dozele corticosteroidului inhalator utilizat pana atunci (la care se adauga, la nevoie, un antiinflamator oral), fie se trece la un alt corticosteroid inhalator care nu franeaza cresterea (de exemplu, propionatul de fluticazona).

Cel mai sigur medicament din clasa corticosteroizilor inhalatori ramane fluticazona propionat, un produs de doua ori mai activ ca beclometazona, putand fi administrat in doze de doua ori mai mici, fara nici un risc de toxicitate sistemica sau de franare a cresterii.

In plus, fluticazona propionat este singurul corticoid inhalator care poate fi administrat copiilor bolnavi de astm bronsic, incepand de la varsta de un an.

Prevenire
Preventia este eficace si se aplica sistematic la copiii cu risc, proveniti din familii de astmatici. Masurile includ promovarea alimentatiei la san, suprimarea surselor de alergene (animale de casa, pasari de interior, surse de fulgi si pene, gandaci de bucatarie etc.), aerisirea frecventa a camerei copilului, activitatea fizica in aer liber s.a.

Text: Prof. dr. Dimitrie Dragomir, Directorul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu, Bucuresti
Foto: Shutterstock. 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole