Suntem ceea ce mancam, iar acest lucru este valabil si pentru copii. Bolile pe care le facem ca adulti ar putea fi evitate daca am fi hraniti corect in copilarie.
Studiile demonstreaza ca bebelusii adopta obiceiuri alimentare (sanatoase sau nu) din primele saptamani de viata si ca pana la trei ani, cele mai multe dintre preferintele copilului se fixeaza si raman, in mare, aceleasi pentru toata viata.
Asa ca este extrem de important sa stabilesti, de cand este foarte mic, obiceiuri sanatoase si sa fiti voi insiva exemplu bun pentru copil.
Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare se face prin acelasi proces de invatare prin care cel mic invata sa doarma, sa faca la olita sau sa se spele pe maini.
Cand vorbim despre obiceiuri alimentare sanatoase la bebelusi nu ne referim, evident, la regim/dieta – desi exista cazuri in care pediatrul poate recomanda un regim alimentar strict din cauza unor probleme de tranzit digestiv.
Ne referim la a-i oferi variante sanatoase de hrana, a-l invata sa consume produse cat mai naturale, la a-l invata sa consume lichide suficiente (multi dintre noi suntem „repetenti la capitolul acesta toata viata).
Daca te ajuta cineva in primele luni, atunci poti avea suficient timp sa prepari chiar tu in casa hrana copilului. Asigura-te ca toate ustensilele pe care le folosesti sunt curate, ca nu pregatesti portii prea mari, ca daca refrigerezi hrana de la o masa la alta, o depozitezi intr-un vas etans (dar nu pentru mai mult de 24 de ore).
Daca alegi sa congelezi hrana, o poti pastra timp de doua luni, dar este de preferat sa-i dai celui mic mancare proaspat pregatita.
Reguli de bun-simt
Si in privinta obiceiurilor alimentare, voi, parintii sunteti primul model al copilului. Daca voi nu prea serviti fructe si legume, dar insistati ca cel mic sa pape spanacul, ca va avea forta, si-i varati morcovii cu forta pe gat, ca sa vada bine noaptea, nu veti obtine decat refuzuri.
Si veti descoperi ca incapatanarea este un factor invers proportional cu varsta – cu cat este mai mic, cu atat un copil se poate dovedi mai indaratnic.
Nu trebuie sa renuntati la primul semn de respingere a unui aliment. Un bebelus are nevoie sa se adapteze la gusturile noi. Daca nu face alergie la respectivul aliment, oferiti-i-l pana il accepta, mai ales daca, nutritional, aduce multe beneficii.
Asigurati-i o dieta echilibrata – nu e prea devreme sa va ganditi la asta din primul an de viata a copilului. Altfel, veti ajunge in situatia unui prieten al carui copil de sapte ani accepta doar supa.
Exista mici producatori de fructe, legume si lapte pe piata – cautati-i, nu va resemnati sa mergeti la supermarket.
La masa nu ne grabim!
Este adevarat ca masa trebuie sa se desfasoare intr-un interval mai mic de o ora, dar asta nu inseamna sa grabim copilul. Copiii tind sa manance incet – noi le stricam acest obicei pentru ca noi nu avem suficient timp sa stam la masa.
De cele mai multe ori, rontaim un sandvis la pranz, pe deasupra tastelor computerului, sau chiar daca iesim in pauza de masa, infulecam repede, ca sa ne intoarcem cat mai repede la birou.
Inghitim printre raspunsuri la mailuri si telefoane, si atunci ni se pare firesc sa grabim si copilul.
Cel mic trebuie sa se bucure de experienta mesei, sa stie ca acesta este un moment special. La masa nu ne jucam, nu cantam, dar nici nu dormim.
Aici, problema porneste inca din primele zile, cand mamele care alapteaza lasa nou-nascutul sa adoarma la san si, ca atare, cel mic va folosi sanul mai tarziu pe post de mijloc de linistire, nu ca sursa de hrana.
Un program de masa este important. Mesele unei zile trebuie stabilite, iar modelul „alimentatiei la cerere, prost inteles, da peste cap sistemul digestiv al copilului.
Page: 1 2