Acupunctura în sarcină

Ameliorează multe complicații tipice, de la dureri de spate, dureri de cap, până la tulburări circulatorii. Esențial însă este să fie executată de o persoană competentă și experimentată.

Acupunctura este o tehnică din medicina tradițională chineză, care este acum utilizată pe scară largă peste tot în lume. Este o terapie foarte veche, care are scopul de a restabili sănătatea și bunăstarea organismului dereglat din diverse motive, interne sau externe. Total fără contraindicații sau efecte secundare, acupunctura poate fi o metodă ideală pentru cele nouă luni de așteptare, atunci când ai tulburări care afectează funcțiile fiziologice ale organismului. Tratamentul îți permite să le remediezi, fără a apela la medicamente.

Deși tratamentul este bazat pe utilizarea de ace nu trebuie să te gândești că ședințele vor fi dureroase. Acele sunt lungi și subțiri și sentimentele înregistrate pot fi diferite – un fel de șoc, căldură, sentiment de greutate – dar niciodată nu se ajunge la o durere puternică.

Iată câteva dintre simptomele tipice sarcinii pe care le poți trata cu acupunctura:

Greața și vărsăturile
Utilizarea acupuncturii împotriva acestor tulburări ale gravidei este foarte eficientă. Fie că starea de greață este prezentă doar dimineața sau ai episoade repetate de vărsături pe întreg parcursul zilei, prin echilibrarea centrilor energetici ce coordonează activitatea sistemului digestiv aceste senzații sunt reduse. Sunt activate anumite puncte specifice care stimulează secreția de endorfine, neurotransmițător cu puternică acțiune analgezică.

Durerile de cap
În general, în sarcină, migrenele sunt destul de frecvente. Uneori se ameliorezaă de la sine, dar la 30% din cazuri acest lucru nu se întâmplă. În aceste situații acupunctura poate fi soluția ideală pentru că scade treptat frecvența și intensitatea durerii, prin normalizarea oxigenării și vascularizației cerebrale, organice și tisulare și amplificarea secreției de seretonină (neurotransmițător ce coordonează dilatarea și permeabilitata vaselor mic). Alegerea punctelor care urmează a fi stimulate depinde de tipul durerii, de zona în care este localizată și de simptomele care o însoțesc.

Durerile de spate
Sunt tulburări specifice sarcinii, mai ales în ultimele luni când centrul de greutate al coprului se shimbă. Și în acest caz poți evita folosirea de anti-inflamatoare și apela la acupunctură pentru reducerea treptată a durerilor. Sunt stimulați nervii spatelui, care se vor destinde și vei putea sta mai ușor în șezut fără a resimți dureri cumplite.

Picioare umflate
Odată cu avansarea sarcinii, uterul crește în volum și tinde să comprime vasele de sange din partea de jos a corpului, creând o stagnare a sângelui și a limfei, și cauzează probleme, cum ar fi picioarele umflate și / sau hemoroizi. Acupunctura, restabilirea funcționalității sistemului circulator, este eficientă împotriva acestor probleme. Stimularea punctelor, dintre care unele sunt situate pe ureche, variază în funcție de gradul de tulburare.

Constipația
Pe perioada sarcinii, metabolismul devine mai lent, digestia și arderea grăsimilor se realizează mult mai greu decât de obicei, ceea ce conduce la constipație. Întrucât nu poate fi tratată cu laxative și diuretice, pe lângă remediile naturiste (suc de prune, alimente cu fibre etc.) se pare că tehnicel de acupunctură sunt mult mai eficiente în combaterea tranzitului intestinal lent.

Poziția fetală
Nu este o tulburare ci mai degrabă un dezavantaj al sarcinii. Nu este cunoscută cu exactitate cauza pentru care fătul nu reușește să se angajeze pe canalul de naștere cu capul în jos, așa cum ar fi normal. Prin acupunctura pot fi stimulați anumiți centri nervoși pentru a ajuta fătul să se miște în poziția corectă. Se efectuează de obicei în săptămâna 35 de sarcină și uneori e suficientă o singură ședință.

După naștere
Acupunctura ajută de asemenea și în stimularea lactației, în prevenirea mastitei, la stabilizarea secrețiilor hormonale și normalizarea menstruației. Permite o recuperare post-partum mai rapidă, atât în cazul nașterilor naturale cât și cezarienei, ajută la înlăturarea depresiei.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole