Schimbarea scutecului nu este o arta dar poate fi pe cat de simplu, pe atat de greu de realizat. Totul depinde de starea micutului tau. Daca atunci cand e mic schimbarea scutecului va fi usoara, pe masura ce creste va fi din ce in ce mai reticent in timpul acestui proces.
Inainte de a citi sfaturile, trebuie sa renunti la ideea ca schimbatul scutecului este o actiune mecanica. Desi necesitatea il dicteaza, actul in sine este, la fel ca imbaierea sau alaptatul, un moment de comunicare intima intre tine si micutul tau.
Alege scutecul potrivit
Practic, exista doar doua tipuri de scutece – cele de unica folosinta si cele textile. Restul sunt doar variatiuni pe aceasta tema, adaptate insa nu doar la nevoile micutilor, ci si la nevoile tale. Unii parinti sunt multumiti de practicabilitatea scutecelor de unica folosinta, in timp ce altii considera mai sanatoasa varianta scutecelor textile care pot fi spalate si refolosite.
Vei trece prin mai multe experimente pana vei sti exact ce tip de scutece sa alegi atunci cand mergi la cumparaturi. Lucrurile de care trebuie sa tii cont sunt marimea, calitatea materialului (daca acesta irita des pielea bebelusului, e clar ca trebuie sa schimbi tipul sau chiar brand-ul), gradul de absorbtie, usurinta cu care pot fi aplicate si, mai ales, varsta copilului tau. Spre exemplu, pentru nou nascuti este foarte important ca scutecele sa lase un loc liber pentru bontul cordonului ombilical, pentru ca acesta sa aiba contact cu aerul si sa se poata vindeca normal. Mai tarziu, cand copilul creste si devine foarte activ, ii vor fi mai de folos chiloteii care pot facilita antrenamentul la olita.
Tine toate produsele necesare la indemana
Aleza pe care va sta copilul, servetelele umede, pudra de talc, crema pentru iritatii si, evident, scutecul de schimb trebuie sa fie la indemana ta atunci cand schimbi scutecul. Chiar si nou-nascutii pot face actiuni neasteptate si, de aceea, nu-i poti scapa nicio secunda de sub ochi.
Creeaza o zona speciala in casa ta pentru aceasta operatiune. Nu va fi permanenta, deoarece in timp ce copilul va creste, va trebui sa schimbi mai des aceasta zona, pentru a crea diversitate. Alege o camera precum dormitorul sau baia, dar asigura-te ca locul este perfect curat. Fereste-te de bucatarie sau de orice loc in care microbii ar putea intra in contact cu mancarea. Daca trebuie sa faci asta intr-un loc public, incearca sa gasesti o cabina speciala in care poti schimba scutecul. In orice caz, e foarte important sa ai la tine servetele dezinfectante cu care sa stergi suprafata pe care pui o aleza.
Respecta toate regulile de igiena
Inainte sa incepi procesul este foarte important sa te speli pe maini. In caz ca trebuie sa schimbi scutecul intr-un spatiu public, poti folosi si un dezinfectant pe baza de alcool pentru mainile tale, dar ai grija ca bebelusul sa nu aiba acces la el.
Dupa ce dai jos scutecul murdar, incearca sa-l rulezi cu grija (unele pot fi chiar resigilate folosind banda adeziva) si, daca nu-l poti arunca chiar in acel moment, sa-l pui intr-un loc in care bebelusul nu poate sa ajunga.
Sterge zona genitala si fundul bebelusului cu servetele umede sau cu o carpa umeda, apoi lasa-l putin timp sa se usuce doar cu aer. Foarte important este ca la fetite sa stergi DOAR dinspre zona genitala inspre anus, pentru a evita orice infectie. Desi nu este obligatoriu, sfatul este aplicabil si la baietei. Acestia poti fi insa mai dificili deoarece pot urina in timpul schimbarii, iar victima vei fi chiar tu. Din acest motiv, este o idee practica sa acoperi penisul bebelusului cu o bucata de material textil atunci cand schimbi scutecul. Iar pentru a face scutecul mai eficient, indreapta penisul bebelusului in jos, pentru ca, atunci cand este momentul, urina sa se duca direct in materialul absorbant.
Dupa ce aplici scutecul nou, nu-l strange prea tare. Spala atat mainile tale, cat si mainile micutului.
Distrage-i atentia
Asa cum am mai mentionat, copilul nu va fi mereu cooperant la schimbarea scutecului, indiferent de varsta. De aceea, e indicat sa ii distragi cumva atentia prin gesturi sau vorbe sau chiar sa te folosești de jucarii sau carti cu poze.
Exista si opinii care spun ca atentia copilului trebuie nu distrasa, ci tocmai indreptata asupra a tot ceea ce se intampla. Aceasta i-ar putea diminua disconfortul pe care il poate simti in timpul schimbarii scutecului si poate crea o empatie mai puternica intre parinte si copil. Oricare ar fi metoda preferata, important este sa nu iei niciodata starea copilului ca pe un moft sau capriciu. Mai important decat orice…
Inarmeaza-te cu multa rabdare
Uneori vei avea de a face cu un ingeras, alteori nu vei putea intelege de ce zbiara atat de tare in timpul aceleiasi schimbari de scutec prin care a mai trecut deja de sute de ori. Rabdarea in aceasta situatie este singurul tau prieten. Daca te vei enerva, nu il vei calma cu nimic pe copil, iar procesul va deveni unul neplacut pentru amandoi. Uneori va trebui sa lasi copilul cateva momente inainte sa incepi schimbarea, doar pentru ca el sa se simta confortabil si linistit.
Retine ca la fel de importanta ca igiena este buna-dispozitie a copilului. Asa cum multi parinti „initiati’ stiu deja, schimbarea scutecului nu trebuie privita niciodata ca pe o sarcina dificila, iar afectiunea infinita e cea care usureaza intregul proces.
Sursa foto: Shutterstock