5 probleme tipice ale nou-nascutului

Primele momente din viata nou-nascutului sunt destul de dificile. Trebuie sa se adapteze rapid la viata intr-un mediu diferit de cel cu care se obisnuise timp de noua luni, trebuie sa invete sa respire, sa vada, sa auda.

Insa, unele probleme pe care le-am putea numi normale, dar care, nefiind cunoscute, pot deveni motive de nelinistite pentru proaspata mamica.

Scaderea in greutate

Este un fenomen care apare la toti nou-nascutii. Poate fi constant mai ales in primele 24 de ore, dureaza pana in ziua a treia si este variabil.

Este tolerabila o scadere de maximum 10% din greutatea de la nastere.

Principalele cauze sunt lipsa hranei in primele ore de viata, pierderea apei prin respiratie, eliminarea urinei, a primelor fecale. 

Bosa sero-sangvina si hematomul cefalic

In crestetul capului, unii nou-nascuti prezinta o tumefactie moale, numita bosa sero-sangvina, care dureaza doua-trei zile, dupa care dispare de la sine. Aceasta tumefactie nu trebuie confundata cu hematomul cefalic.

Hematomul cefalic nu este periculos si se resoarbe pe perioada catorva saptamani, desi, in cazul celor mai voluminoase, poate dura chiar si cateva luni.

Icterul nou-nascutului

La unii bebelusi pielea poate avea o culoare galbena. Aceasta problema apare din cauza cresterii in sange a nivelului substantei numite bilirubina, in urma spargerii globulelor rosii.

Icterul fiziologic apare cam in a treia zi de viata, pe cand cel patologic se manifesta mai repede, inca din prima sau din a doua zi. Evident, cel patologic necesita o atentie sporita, dar este foarte rar, mai ales in ultima perioada, de cand parintii sunt supusi unui numar mare de controale medicale.

In unele cazuri, copiii pot fi tinuti cateva ore, sub niste lampi speciale, care ajuta la eliminarea rapida a excesului de bilirubina.
Razele emise de aceste lampi sunt normale, neavand efecte secundare.

 

 

 

Page: 1 2

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole