Copiii se sperie adesea de diverse lucruri și nu este nimic anormal în asta, este un sentiment firesc, care, deși poate suna ciudat, ne este de folos în viață.
Noi, părinții, trebuie însă să știm cum să reacționăm în astfel de cazuri și să le alungăm starea de anxietate.
În primul rând, de multe ori este bine ca copilul să reacunoască frica, să o conștientizeze, să recunoască acest sentiment. Asta pentru că știm cu toții, copilași foarte mici nu știu să-și recunoască propriile trăiri.
Nu este recomandat ca noi, părinții, să încercăm să le negăm această teamă, înainte de a le demonstra că nu au de ce să se teamă, înainte de a-i confrunta pe cât posibil cu obiectul fricii lor.
Este indicat ca după ce își recunosc teama să își și dorească să o depășească. Iar apoi, încet încet, musai în prezența și chiar în brațele părintelui care îl asigură că nu se întâmplă nimic să ia contact cu obiectul anxietății sale.
Dincolo de asta, există câteva fraze care pot calma un copil anxios:
Hai să desenăm (pictăm, colorăm) frica
Desenul, pictatul sau orice altă formă de exprimare pe care copilul o poate adopta este foarte benefică. Asta pentru că de multe ori copiii nu pot să-și exprime verbal teama sau motivul anxietății lor.
Citește și: Îi este frică de aspirator – cum să îi alungi teama
Spune-mi ce te neliniștește, de ce îți este teamă
Recunoaștea motivului care îl neliniștește este un prim pas în a depăși starea de anxietate. De multe ori însă copiii nu știu să spună exact de sunt agitați.
Citește și: Îi este frică de întuneric – ce faci?
Hai să ne ținem în brațe
Dincolo de orice altceva, în brațele părinților copiii se simt cel mai bine protejați. Este cea mai eficientă cale de a se calma.
Înțeleg că îți este frică. Și știu că ești un copil curajos
Este bine ca și copilul să știe că este normal să avem temeri și neliniști din când în când și că nu este nimic rău în asta, iar asta nu-l face nici mai slab, nici mai puțin curajos.
Citește și: Povesti de alungat frica
Te iubesc și ești în siguranță
Copiii au nevoie de confirmarea părinților, ei au nevoie să știe că sunt iubiți și protejați. Aceste sentimente îl vor ajuta să treacă mult mai ușor pentru o stare de anxietate.
Sursă: psychcentral.com
Foto: Northfoto