Încălțămintea pentru alergare este considerată de mulți ca fiind principalul element al echipamentului sportiv dedicat acestei activități fizice, cu rol activ în depășirea propriilor recorduri și atingerea unor obiective din ce în ce mai dificile.
Discutăm astăzi despre principalele caracteristici pe care această încălțăminte ar trebui să le includă, dar și despre beneficiile activate de acestea, simplu de observat în timpul oricărui antrenament, indiferent de cadrul în care tu alergi.
1. Talpă cu proprietăți adaptate suprafeței
Încălțămintea pentru alergare se alege în funcție de specificul solului pe care obișnuiești să alergi. Dacă practici acest tip de mișcare atât pe circuite de trail, cât și pe banda cardio de acasă, sau în parcul din cartier, este recomandat să achiziționezi două perechi diferite.
Pentru trail, talpa este mult mai robustă, iar pe suprafața acesteia se regăsesc ramificații de șanțuri și striații, pentru o aderență adaptată acestui tip de sol: noroios, înclinat, acoperit cu vegetație umedă sau cu pietriș.
Pentru asfalt sau banda de alergare, talpa unei astfel de perechi de adidași sport este moale și subțire, iar greutatea redusă a acesteia contribuie semnificativ la greutatea totală a produsului. Tehnologiile special concepute pentru absorbția eficientă a șocurilor contribuie la reducerea impactului produs în corp de contactul piciorului cu suprafața tare.
2. Material textil ce susține acest tip de efort
Alege o pereche de pantofi sport pentru alergare dintr-un material textil ușor, ce asigură o greutate redusă a încălțămintei respective. Asigură-te că pe suprafața materialului există perforații de dimensiuni reduse, ce garantează o aerisire foarte bună a piciorului.
Opțional, poți opta pentru încălțăminte de alergare cu un material pe suprafața căruia există elemente reflectorizante. Dacă obișnuiești să alergi seara, sau în condiții de ploaie, este recomandat să fii cât mai vizibil pe circuit. Tot pentru un astfel de context, cel mai potrivit material vine într-o culoare neon, ce iese în evidență pe un fundal cu nuanțe cenușii.
3. Măsură potrivită pentru dimensiunea piciorului
Este simplu să alegi un produs din această categorie, atunci când ai în față valoarea mărimii sale. Însă atenție asupra unui aspect deosebit de importante: din cauza efortului practicat, picioarele se umflă. Așadar, alege o pereche de pantofi sport cu 0.5 mai mare față de măsură pe care știi că o porți în mod normal.
Dacă mergi într-un magazin fizic pentru a proba un anumit model, îți recomandăm să mergi la probe seara, după ce programul de muncă sau școală s-a terminat. În acest moment al zilei, picioarele sunt mai umflate, așadar, poți găsi o pereche mult mai potrivită.
4. Formă a tălpii aleasă în funcție de pronație
În timpul alergării, un sportiv calcă pe sol într-un mod propriu, printr-o anumită poziție a tălpii pe suprafața de contact. Specificul acestei poziții este determinat de pronație: mișcarea de rotire a piciorului spre interior și exterior, cu sol în absorbția șocurilor.
Există 3 tipuri de pronație și, implicit, 3 categorii diferite de pantofi sport pentru alergare, pentru fiecare tip în parte. Pentru a ști ce tip de pronație ai, pășește cu piciorul gol pe o suprafață de gresie, apoi studiază amprenta lăsată pe placa ceramică:
Pronație normală (neutră) – zona mediană a amprentei, care unește zona inferioară (călcâiul) cu cea superioară, este ușor scobită spre interior.
Pronație insuficientă (subpronație) – zona mediană a amprentei este foarte subțire sau inexistentă, astfel că zona superioară și zona călcâiului sunt foarte puțin unite.
Pronație exagerată (suprapronație) – zona mediană a amprentei este foarte pronunțată, de o dimensiune aproape egală cu cea a zonei frontale
5. Sisteme de prindere ce asigură stabilitate pe gleznă
Analizează cu atenție sistemul prin care încălțămintea de alergare respectivă se fixează pe gleznă. Acest aspect este unul deosebit de important, mai ales în cazul adidașilor sport pentru trail, datorită particularităților unui astfel de circuit.
Piciorul nu trebuie să joace’ în pantoful sport, deoarece riscul de accidentare în aceste condiții este unul ridicat. Șireturile trebuie să aibă dimensiuni potrivite, fără a fi mult prea lungi decât este necesar, deoarece te-ar putea incomoda în timpul deplasării.
Atunci când vrei să achiziționezi încălțăminte sport pentru alergare, realizează o alegere pe baza acestor caracteristici de produs esențiale, pentru a te bucura mai târziu de confort, siguranță și mobilitate, indiferent de specificul traseului utilizat.