4 semne ca bebe trece printr-un puseu de crestere

Bebelusii cresc in primul an de viata mai repede decat oricand, exceptand viata intrauterina. In primele 12 luni de viata, un bebelus poate creste si cu 25 de cm. Desi copii cresc in mod constant, uneori au parte de pusee de crestere, ce le accelereaza dezvoltarea si le schimba ritmul de pana atunci. Vezi care sunt semnele ca bebelusul trece printr-un puseu de crestere si cum le poti face mai usor fata.

Puseele de crestere sunt practic perioade scurte de timp in care copilul se inalta si ia in greutate mai accelerat. Fiecare copil e diferit, motiv pentru care nu e usor de anticipat cand va avea loc urmatorul puseu de crestere.

In mod obisnuit insa, puseele de crestere au loc in jurul varstei de 6 saptamani, 3 luni si 6 luni, insa cel mai bun indiciu ca bebelusul trece printr-un puseu de crestere este chiar comportamentul copilului.

4 semne ca bebe trece printr-un puseu de crestere

1. Bebelusului ii e foame in mod constant

Tocmai cand credeai ca ai inceput sa intri intr-o rutina de hranire, bebe incepe si mananca mai frecvent ca niciodata.
Acest lucru e mult mai usor sesizabil de catre mamele care alapteaza exclusiv la san, deoarece vor ajunge sa isi hraneasca copilul si ore intregi.
Bebelusii hraniti cu formula de lapte pot da semne de pusee de crestere atunci cand nu se satura dupa portia obisnuita de lapte consumat.

2. I se schimba rutina de somn

Unii parinti sustin ca le dorm copiii mai mult in timpul puseelor de crestere, in timp ce altii sustin ca cei mici dorm mai putin.

3. E mai agitat decat de obicei

Atat foamea mai pronuntata, cat si somnul insuficient, pot face ca bebelusul sa fie mai marait, mai agitat decat in mod obisnuit.
In plus, e posibil ca pe langa cele doua inconveniente, cei mici sa aiba parte si de dureri de crestere, cauzate de intinderea tendoanelor si a muschilor.

4. Bebe dezvolta noi abilitati

E foarte probabil ca in timpul sau la finalul unui puseu de crestere, bebelusul sa stie sa faca ceva ce pana atunci nu deprinsese inca: sa aplaude, sa apuce jucarii sau sa spuna un anume cuvant.
Acest lucru se intampla datorita dezvoltarii intregului organism, deci si a creierului, care se mareste cu fiecare puseu de crestere.

Tine cont ca, puseele de crestere sunt usor de confundat ca simptome cu alte probleme medicale.
Astfel, un bebe prea somnoros sau prea agitat ar putea fi semn de boala, iar foamea nestavilita ar putea fi semn de reducere a volumului de lapte.
Pentru a elimina ultima posibilitate, e important sa verifici ca cel mic uda si murdareste scutece ca pana atunci sau chiar mai multe.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole