Sursă foto: https://unsplash.com/photos/EmGF98ckNSU
Îți dorești independență financiară, vrei să reușești să pui bani deoparte în fiecare lună, însă să reușești să plătești toate facturile, cumpărăturile și să poți totodată să ieși cu prietenii tăi în oraș? Educația financiară te poate ajuta foarte mult în acest domeniu, învățând să devii responsabil cu veniturile tale și să gestionezi foarte bine fiecare bănuț câștigat.
Dacă ești la început de drum sau ai nevoie de o îndrumare potrivită pentru nevoile tale economice, atunci iată care sunt cele 4 moduri eficiente prin care te poți educa financiar!
Ce este educația financiară?
Educația financiară este o disciplină care te va ajuta să înveți cum să-ți manageriezi corect și pe durate lungi veniturile acumulate, alături de economii, împrumuturi, câștiguri, investiții, dar și cheltuieli. Educația financiară poate fi învățată la orice vârstă, însă este recomandat să fie înțeleasă de la o vârstă cât mai fragedă, mai exact din perioada copilăriei: 3-4 ani, fiind introdusă în viața celui mic prin joc și joacă.
Moduri eficiente prin care te poți descurca financiar
Cărți de specialitate
O carte de educație financiară îți va deschide noi orizonturi, înțelegând numeroase informații cu care te-ai întâlnit de-a lungul timpului, însă nu știai cum să le gestionezi corect. Aceste lecturi sunt benefice atât pentru cei la început de drum, dar și pentru cei cu experiență sau pentru persoanele business deoarece vei avea întotdeauna lucruri noi de învățat! Printre cele mai îndrăgite titluri de carte despre educația financiară se află:
- „Tată bogat, tată sărac’ – autor: Robert T. Kiyosaki;
- „Secretele minții de milionar’ – autor: Harv T. Eker;
- „Punct ochit, punct lovit’ – autor: Brian Tracy;
- „Ce este educația financiară… de fapt?’ – autor: Robert T. Kiyosaki
- „Afaceri clădite să dureze’ – autor: Jim Collins, Jerry I. Porras;
- „Limbajul trupului în mediul de afaceri’ – autor: Allan Pease, Barbara Pease.
Participă la conferințe și seminarii
Chiar dacă alegi să participi la o conferință sau la un seminar de educație financiară în mediul online sau fizic, vei descoperi foarte multe informații care te vor ajuta zi de zi pe plan economic. Cursurile sunt destinate tuturor persoanelor doritoare, de la adolescenți și până la vârsta matură; unele dintre ele fiind gratuite, pe când altele au o taxă de participare.
Din astfel de cursuri vei învăța ce este educația financiară și cum te afectează aceasta cotidian, ce trebuie să cunoști înainte de a lua un credit sau de a face anumite investiții, cum economisești, cum valorifici câștigurile, cum poți începe un business propriu etc.
Ține cont de sfaturile prietenilor
Dacă o persoană din familie sau un prieten știe să gestioneze impecabil toate veniturile, câștigurile, investițiile și cheltuielile, are un business propriu sau se bucură întotdeauna de ceea ce își dorește, fără a face sacrificii financiare, atunci cere-i sfatul! De la persoana respectivă nu vei primi doar recomandări utile, ci vei cunoaște întreaga poveste prin care a trecut prietenul sau ruda ta pentru a putea avea un echilibru economic în prezent.
Urmărește videoclipuri în online
Numeroase persoane „influencer’ oferă publicului sfaturi despre educația financiară, despre gestionarea banilor etc, prin intermediul platformelor de streaming, precum YouTube, Tik Tok etc. Vei descoperi infografice si poze explicate în detaliu de către oameni cu expertiză în domeniu.
Educația financiară te va ajuta să-ți dezvolți numeroase aptitudini de economie, dar și sociale, personale și profesionale. Vei învăța să faci decizii calculate cu veniturile acumulate și vei reuși să te bucuri întotdeauna de cea mai bună calitate a produselor achiziționate, investițiilor sau a evenimentelor la care participi. Ține cont de modurile eficiente prin care te poți educa financiar și începe această etapă din viața ta chiar acum!