Foarte puțini sunt cei care scapă de răceală sau gripă pe time de iarnă. Din bătrâni s-a păstrat o vorbă – o răceală netratată durează o săptămână, iar dacă te tratezi, scapi de răceală în 7 zile:) Lăsând gluma la o parte, cei mai mulți dintre noi facem câteva greșeli care prelungesc răceala.
Faci abuz de sprayuri
Dacă folosești spray-urile nazale, pentru a putea respira mai bine, vei observa că după ce într-o primă fază își fac efectul, ulterior, nasul tău este mai înfundat.
Administrarea spray-urilor nazaele pe o perioada mai lunga de 3-4 zile cauzează inflamarea și iritarea membranelor nazale, te atertizează dr Tania Bejan, imunolog, specialist RoPharma. Dacă vrei să respiri mai bine, mai repede, folosește doar spray-uri care au în compoziție apă marină, fără adaos de antibiotic.
Nu te hidratezi
Febra și starea generală proastă îți taie pofta de mâncare și nici apă nu-ți vine să bei prea multă, dar deshidratarea agravează simptomele răcelii și prelungește boala.
Bauturile calde subțiază mucusul, ameliorează tusea (simptom care însoțește de obicei răceala). Supa de pui are proprietăți anti-inflamatorii, ceaiurile conțin și teofilină, care are un efect descongestionant, deschide caile respiratorii și calmează iritatiile.
Dormi prea puțin
Imunitatea (care îți este și așa scăzută, de vreme ce ai contractat răceala) este serios avariată de oboseală. Încearcă să dormi cât mai mult, pe timpul zilei și nopții. Înainte de culcare, desfundă bine nasul (inahalțiile cu apă și sare grunjoasă sunt de mare folos în acest sens). Dacă te odihnești mai mult, resimți și mai puțin starea generală de rău sau durerile.
În cadrul unui studiu desfășurat de cercetătorii spitalului Henry Ford, s-a descoperit că atunci când pacienții care dormeau până la 10 ore, timp de 4 nopți consecutiv, aceștia erau mai rezistenți în fața durerii cu 25%, orele de somn suplimentar având efectul a 60 de miligrame de codeină