Un ten stralucitor, mai putine riduri, o protectie mai buna? Da, ni le dorim pe toate si cu o oferta asa de bogata de cosmetice in magazine devine chiar tentant sa le incercam pe toate odata. In realitate insa, multe dintre aceste produse contin ingrediente care, prin combinare, pot sensibiliza pielea si pot produce reactii alergice.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca atatea creme nu vor mai lasa pielea sa respire! Cu alte cuvinte, epiderma se incarca cu prea multe produse, iar acestea, in lipsa unei demachieri si curatari foarte atente a pielii, duc la blocarea porilor si aparitia punctelor negre.
In acest caz, ce ar trebui sa facem? Ei bine, trebuie sa mentinem rutina de ingrijire cat mai simpla. Astfel, te sfatuim sa folosesti un produs care sa contina mai multe ingrediente active (antioxidanti, vitamina A, E, C sau retinol) si sa alegi creme ori serumuri cu actiuni multiple, de protectie, cu efect antirid si de lifting.
2. Exfoliaza periodic pielea
Pielea se (auto)regenereaza tot timpul, asa ca, desi te demachiezi de doua ori pe zi, este important sa-ti exfoliezi pielea, ca sa scapi de celulele moarte si de impuritati.
La varsta de 20-25 de ani ai nevoie de o singura exfoliere pe saptamana, deoarece pielea se reinnoieste si se reface mult mai usor. Dar pe masura ce imbatranesti, vestile proaste nu se opresc la riduri. Celulele se reinnoiesc mai greu si este nevoie de ajutor din exterior ca sa redai tenului aspectul stralucitor si sa con-vingi celulele noi din epiderma sa ajunga la suprafata pielii.
Dupa varsta de 25 de ani sunt necesare doua exfolieri pe saptamana, iar dupa 40, chiar si trei, pentru a ajuta tenul sa arate bine.
Exista multe tipuri de produse exfoliante pe piata, cu diverse extracte de plante, uleiuri esentiale sau ingrediente noi.
Astfel, poti alege dintr-o gama variata, care include exfolianti cu microparticule usor abrazive, care se maseaza pe piele, sau dintre cele cu AHA si acizi din fructe, care dizolva celulele moarte.
3. Curatarea perfecta inseamna o dubla demachiere In majoritate, femeile aloca circa 20 de secunde pentru demachiere – evident ca acestea nu sunt de ajuns pentru o curatare buna a tenului. Un servetel demachiant aplicat pe fuga nu asigura nicidecum o demachiere perfecta.
Servetelele demachiante sunt ideale in calatorii, atunci cand sunt folosite ocazional. Insa nu oricum, ci cu o conditie: sa iti limpezesti pielea dupa acest tip de demachiere, pentru ca cele mai multe servetele demachiante contin alcool, care usuca pielea.
Ultimele cercetari din domeniul cosmetologiei arata ca o demachiere perfecta a pielii presupune o curatare dubla – atat dimineata, cat si seara -, cu doua produse: mai intai cu un ulei demachiant, solubil in apa, apoi cu o spuma sau un lapte demachiant.
4. Sapunurile obisnuite sunt agresive cu pielea
Stiai ca sapunul pe care il folosesti poate avea un pH similar cu cel al detergentilor? Asta poate explica uscarea excesiva a pielii tale, senzatia de „strangere' si disconfortul pe care le simti atunci cand iti speli fata cu un astfel de sapun.
Problema este ca aceste produse sunt atat de alcaline, incat pot distruge filmul protector de grasimi naturale de la suprafata pielii. In acest fel, apare senzatia de uscaciune, de piele care „strange', chiar si de iritare. Iar ca sa compenseze lipsa grasimilor naturale, dupa ce s-a distrus bariera protectoare a pielii, glandele sebacee produc si mai multe grasimi naturale, ceea ce favorizeaza un dezechilibru si duce la aparitia cosurilor si a punctelor negre.